Kauneimmat joulunlaulut -vihon “Sydämeeni joulun teen” virheet korjattu

28.12.2019

Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -vihkoon on nyt painettu oikeat sanat laulusta “Sydämeeni joulun teen”. Laulun sanoittaja on Vexi Salmi ja säveltäjä Kassu Halonen.

Laulu syntyi syksyllä 1988 ja silloin se myös levytettiin laulajana Vesa-Matti Loiri. Tässä levytyksessä sanat lauletaan oikein. 

Laulu otettiin vuonna 1994 Suuri Toivelaulukirja -sarjan numeroon 11. Sanoihin tuli silloin kaksi virhettä. Kohdassa “kun yhtä puhdas itse olla voisi” sana “voisi” muuttui virheellisesti muotoon “voisin” sekä kohdassa “kynttilät ja kultanauha” jälkimmäinen muuttui virheellisesti monikkomuodoksi “kultanauhat”. 

Syynä virheisiin oli ilmeisesti se käytäntö, että osa kirjasarjan nuoteista ja lauluteksteistä on kirjoitettu levytyksestä kuuntelemalla eikä nuottia ja tekstiä ole pyydetty sen oikeudenomistajalta eli kustantajalta tai kustantamattoman laulun sanoittajalta. 

Yksi syy tähän käytäntöön on ilmeisesti ollut se, että kustantaja ei ole julkaissut kyseisestä laulusta nuotteja eikä sen mukana tekstiä. Näin niitä ei ole myöskään ollut kustantajalla käytössään. 

Suuri Toivelaulukirja -sarjan kustantaja oli pitkään Musiikki Fazer Oy. Sama yritys oli myös “Sydämeeni joulun teen” laulun kustantaja. Syksyllä 1993 tehdyllä kaupalla Musiikki Fazerin pääomistajaksi tuli Warner Music International, ja toivelaulukirjat samoin kuin “Sydämeeni joulun teen” tulivat Warner/Chappell Music Finland Oy:n kustantamiksi. 

Nykyisin Suuri Toivelaulukirja -sarjan kustantaja on F-kustannus, joka on osa Otavaa. Warner/Chappell on edelleen “Sydämeeni joulun teen” -laulun kustantaja. 

Kauneimmat joululaulut -vihossa nämä kaksi “Sydämeeni joulun teen” laulun virhettä ovat olleet siitä lähtien, kun laulu on ollut vihossa mukana. Vuoden 2018 vihkoon korjattiin toinen virhe, kun “voisin” muutettiin oikeaan muotoon “voisi”. Virhe “kultanauhat” korjattiin vuoden 2019 lauluvihkoon oikeaan muotoon “kultanauha”. 

Musiikintekijä-lehdessä 4/2018 sivulla 23 julkaistussa Martti Heikkilän kirjoittamassa jutussa Vexi Salmi kertoo näin: 

“Tapoihini on myös kuulunut kirjoittaa perinteisiä riimejä kuten ‘voisi-soisi’ sekä ‘rauha-nauha’. Vesku laulaa ne levyllä oikein eikä ‘voisin’ ja ‘kultanauhat’. Loppuun ei kuulu n- eikä  t-kirjainta.”

Myös monessa “Sydämeeni joulun teen” -laulun myöhemmässä levytyksessä nämä kaksi virhettä ovat vuosien varrella toistuneet. Osassa niitä on kolmaskin virhe, kun pyyntö on muuttunut vertaukseksi “kuin yhtä puhdas itse olla voisin”. 

Myös toinen suosittu 1980-luvulla syntynyt joululaulu lauletaan usein muilla kuin alkuperäisillä sanoilla. Pekka Simojoen säveltämä ja sanoittama “Tulkoon joulu” tuli valmiiksi, kun eräs Simojoen perustaman Jakaranda-yhtyeen laulaja kysyi häneltä uutta joululaulua. Jakaranda levytti laulun vuonna 1991. B-osan vankilasta kertovassa kohdassa kuoro laulaa Simojoen alkuperäisten sanojen mukaisesti “pääsköön vangit vankilastaan”. 

“Tulkoon joulu” tuli laajemmin tunnetuksi, kun Petri Laaksonen levytti sen vuonna 1997. Hän laulaa levytyksessä “pääsköön vangit vankiloistaan”. Tämä monikkomuoto on toistunut monessa muussakin myöhemmässä levytyksessä. Kauneimmat joululaulut -vihossa on yksikkö “vankilastaan”. 

Musiikintekijä-lehdessä 4/2018 sivulla 22 julkaistussa Martti Heikkilän kirjoittamassa jutussa Pekka Simojoki kertoo näin: 

“Laulun kohta ‘pääsköön vangit vankilastaan” lauletaan usein ‘vankiloistaan’. Ajatus yksikössä on se, että olemme kaikki ikään kuin samalla viivalla, kukaan ei ole toistaan parempi. Kukaan ei selviä elämästä puhtain paperein, samassa ihmisyyden vankilassa me istutaan kaikki.”

Lauseen sanaa “pääsköön” ovat jotkut kommentoineet, että se ei olisi kieliopillisesti oikein. Lauluissa käytetään kuitenkin usein puhekieltä ja tässä kohdassa “pääsköön” lisäksi soi paremmin kuin t-päätteinen “pääskööt”. 

Helsingin Sanomat julkaisi 23.12.2019 toimittaja Susanna Karhapään kirjoittaman jutun, jossa näiden kahden suositun joululaulun virheitä käsiteltiin. Painetussa lehdessä juttu ilmestyi 24.12.2019. 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006352799.html

Musiikintekijä-lehteen 4/18 tehdyn haastattelun yhteydessä Pekka Simojoki totesi Martti Heikkilälle, että kohdan “vankilastaan” voi ajatella monikossakin vaikka hän alunperin kirjoittikin sen yksikössä. Itse hän kertoi käyttävänsä aina yksikköä, mutta ei ole aktiivisesti ryhtynyt monikkoja korjailemaan. 

Tekijänoikeudella suojatuissa sanoituksissa laulun sanoittaja on tietysti se, jolle kuuluu oikeus päättää sanoituksen oikeasta muodosta. MH