Luomuelo kuvina

Kuvasatoa 2023

Tammikuu oli leuto. Vuosi alkoi muutamalla lämpöasteella, minkä jälkeen sää jatkui pikkupakkasilla 10.1. asti. Sen jälkeen seurasi kymmenen päivän jakso muutaman asteen plussakelejä. Loppukuu vaihteli pienen pakkasen ja plussan välillä. Kuvassa aamun liekehtivä taivas 7. tammikuuta.
Vettä tuli taivaalta tammikuun aikana lumena, räntänä ja vetenä, joten lumipeite pysyi suunnilleen samana koko kuukauden. Kuun lopussa lumen syvyys oli 17 senttiä. Kaikki tämän vuosikatsauksen säätilastot ovat Ilmatieteen laitoksen Lohjan Porlassa sijaitsevan mittausaseman lukemia. Täysikuu oli loppiaisena 6. tammikuuta.
Helsinki–Somero-tietä ei tänä vuonna jouduttu tulvimisen vuoksi sulkemaan, mutta lähellä se oli nytkin Pusulanjärven lintutornin tuntumassa, kun talvitulva nousi tähän korkeuteen 18. tammikuuta.
Myös helmikuu oli varsin leuto. Lämpötiloissa oli kuitenkin suurta vaihtelua. Alin lukema – 12,9 astetta mitattiin 22.2. ja ylin lukema 5,8 astetta 13.2. iltapäivällä. Korkein lumen syvyys oli 31 senttiä. Myös maaliskuun lämpötiloissa oli suurta heittelyä. Vuoden kolmas täysikuu oli 7. maaliskuuta.
Helmikuun tavoin myös maaliskuu oli aurinkoinen. Kevättalven hiihtokelit olivat mitä mainioimmat, ja kun uutta luntakin satoi, vielä kuun lopussa lumen syvyys oli 30 senttiä. Pusulan lintutornin vaiheilla oli jo paljon vesilintuja oli liikkeellä, kun niitä kävin seuraamassa 28. maaliskuuta.
Huhtikuun alku oli viileä ja talvi piti vielä otteessaan. Vielä 6.4. lumen syvyys oli 22 senttiä. Tämän jälkeen päivien ylimmät lämpötilat alkoivat pikkuhiljaa nousta ja 12.4. yllettiin jo 15,6 asteeseen. Kimalaisenkin kelpasi sinä päivänä tulla hamuilemaan kevään ensimmäisiä leskenlehtiä.
Huhtikuun jälkipuolisko oli jo varsin lämmin ja myös aurinkoinen etenkin 25.4. asti, jolloin ylin lukema oli 18,0 astetta. Kuun viimeiset päivät olivat selvästi viileämpiä. Viimeiset yöpakkaset olivat 17.4., joten kasvimaan toukotöille kuun jälkipuolisko oli mitä otollisinta aikaa. Myös villisalaatti vuohenputki kasvoi vauhdilla. Kuva on otettu 24. huhtikuuta.
Toukokuun ensimmäinen viikko oli kolea, mutta toinen viikko selvästi lämpimämpi. 15.5. lämpöä oli jo 22,5 astetta, mikä oli kuun korkein lämpötila. Sen jälkeen viileni ja taas lämpeni. Luonnolle – niin villille kuin viljellylle – toukokuu oli kokonaisuutena ihanteellinen. Huhtikuun puolivälissä kylvetty ensimmäinen Early Onward -hernemaa kuvattuna 25. toukokuuta.
Tällaiset isohkot kivet ovat osoittautuneet lehtikaalien taimille hyväksi suojaksi istutuksen jälkeen, kun taimet vielä ovat hentoja. Kivet kannattelevat lehtikaalimaan päällä olevaa harsoa, ja kerätessään päivällä lämpöä auringosta ne yöllä luovuttavat sitä harson alla. Tänä keväänä kylvin lehtikaaleista ensimmäisenä Red Russianin, jonka taimet olivat 25.5. jo näin pitkällä viereisiin Half Tall -taimiin verrattuna.
Raekuuro yllätti kasvimaan 26. toukokuuta. Lehtikaalimaa oli aivan eri näköinen kuin edellisessä kuvassa, joka on otettu päivää aikaisemmin. Hyvin lehtikaalit seuraavina päivinä toipuivat. Vaikka vesi tuli rakeiden muodossa, se teki viljelyksille hyvää, sillä yli kolmeen viikkoon ei ollut satanut pisaraakaan. Porlan mittausaseman mukaan 26.5. satoi kymmenen milliä.
Kesäkuu alkoi kalseana ja jatkui noin 15–20 asteen päivälämpötiloilla, kunnes 12.6. kivuttiin yli kahdenkymmenen asteen. Siitä edettiin vuoden ensimmäisiin hellepäiviin 15.–21.6., jolloin ylin lukema oli 21.6. mitattu 28,5 astetta. Juhannus vietettiin hiukan yli parissakymmenessä asteessa, minkä jälkeen taas lämpeni niin, että 30.6. yllettiin 27,0 asteeseen. Kesäkuun sademäärä oli yhteensä vain kymmenkunta milliä. Kastelun ansiosta esimerkiksi mangoldimaa silti kukoisti. Kuva on otettu 26. kesäkuuta.
Heinäkuussa ei ollut yhtään hellepäivää. Lähimmäksi päästiin 16.7., jolloin ylin lukema oli 24,9 astetta. Heinäkuun viileydestä kertoo se, että neljänätoista päivänä ylin lämpötila jäi alle kahdenkymmenen asteen. Sadetta saatiin vähän: 1.7. satoi viitisentoista milliä ja 29.7. vajaat kymmenen milliä. Parsakaalien satokausi alkoi heinäkuun jälkipuolella. Kuva on otettu 24. heinäkuuta.
Viileä heinäkuu viivästytti esimerkiksi vadelmien, viinimarjojen ja mustikoiden kypsymistä mutta pidensi mansikkasesonkia. Avomaankurkkuja riitti yllin kyllin kesäkuun lopusta syyskuun loppuun. Kurkun luomutaimet ostin toukokuussa pääosin Rinteen tilalta Salon Kruusilasta samalla, kun hain tilan suussa sulavia luomukirsikkatomaatteja.
Myös elokuu alkoi viileänä, kunnes 7.8. oli kuun ainoa hellepäivä, iltapäivällä 28,2 astetta. Jaksolla 18.–31.8. ei päästy enää kertaakaan edes yli kahdenkymmenen asteen. Kuun lopussa vettä saatiin hurjasti. Eniten satoi 28.8., jolloin vuorokauden sademäärä oli lähes viisikymmentä milliä. Tämän kesän yksi superonnistuja oli herne. Suurin ala oli lajikkeilla Early Onward ja Alderman, kuvassa jälkimmäisen palkoja.
Myös elokuu alkoi viileänä, kunnes 7.8. oli kuun ainoa hellepäivä, iltapäivällä 28,2 astetta. Jaksolla 18.–31.8. ei päästy enää kertaakaan edes yli kahdenkymmenen asteen. Kuun lopussa vettä saatiin hurjasti. Eniten satoi 28.8., jolloin vuorokauden sademäärä oli lähes viisikymmentä milliä. Tämän kesän yksi superonnistuja oli herne. Suurin ala oli lajikkeilla Early Onward ja Alderman, kuvassa jälkimmäisen palkoja.
Syyskuu oli keskimääräistä lämpimämpi ja aurinkoisempi. Tyypillinen päivälämpötila oli 15–20 astetta. Vielä perjantaina 22.9. päästiin yli kahdenkymmenen asteen. Yhtenäkään syyskuun yönä ei ollut hallaa. Sienikesä näytti vielä heinäkuussa kehnolta, mutta elokuun sateet kasvattivat lopulta hurjasti esimerkiksi kantarelleja ja mustia torvisieniä. Kuva jälkimmäisistä on otettu 9. syyskuuta.
Herneiden kylvössä olen viime vuosina käyttänyt pääosin edellisen kesän sadosta kuivattamiani siemeniä. Omien siementen itävyys tuntuu varmemmalta kuin kaupan. Alderman-lajikkeen kohdalla omavaraisuus siemenissä tuo myös huomattavat säästöt, sillä kaupasta näitä siemeniä onnistuu yleensä löytämään vain useita euroja maksavissa pikkupusseissa. 7.9. otetun kuvan etualalla tuoretta syötävää ja taustalla niitä tuleentuneita palkoja, joista siemeniä keräsin.
Aldermanin satokausi on pidempi kuin millään muulla silpoydinherneellä. Keskipituus on 1,5–2 metriä ja pisimmät kasvoivat tänä vuonna lähes kolmemetrisiksi. Tukena olen käyttänyt tontilta raivattua vesakkoa kuten pihlajia.

Lokakuun alkupuolella oli monta runsaan sateen päivää. Kuun jälkipuolisko oli aurinkoinen ja öiltään kylmä. Syksyn ensimmäinen pakkasyö oli 19. lokakuuta, ja siitä yöt edelleen kylmenivät. Kuun viimeinen päivä oli lämmin kymmenen asteen päivä ja parin viikon kuivan jakson jälkeen vettä satoi kerralla toistakymmentä milliä. Zilga-lajikkeen viinirypäleet olivat lokakuussa maukkaimmillaan. Kuva on otettu 8. lokakuuta.
Yksi tämän viljelykauden ”innovaatio” oli se, että suojasin osan viinirypäleistä tällaisilla kasvuharson paloilla. Harso suojasi rypäleet ampiaisten ja lintujen hyökkäyksiltä ja myös yöpakkasilta. Lisäksi rypäleet tuntuivat kypsyvän pussien sisällä erityisen makeiksi. En kuitenkaan pussittanut kaikkia rypäleitä, jotta myös rastaat ja ampiaiset saivat osansa. Ainakin rastaat olisivat muuten saattaneet nokkia harson puhki.
Marraskuun sää oli kahtiajakoinen: ensimmäinen puolisko oli syksyä ja jälkimmäinen talvea. Illalla 17.11. pakkasta oli jo – 6,7 astetta. Ensimmäiset lumet satoivat 22.-24.11. ja niiden jäljiltä lunta oli jo viitisen senttiä. 26.11. aamulla pakkasta oli jo – 13,3 astetta. Myös joulukuun alkupuolella pakkaset jatkuivat. 5.12. mittari laski – 16,3 asteeseen. Kuva on otettu itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Lämpötila nousi joulukuussa plussalle ensimmäisen kerran vasta 16.12., mitä seurasi viikon leuto jakso lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin. Lunta satoi alkukuusta sen verran, että 14.12. lumen syvyys oli 23 senttiä. Jouluaattona lunta oli jo 32 senttiä. Kun lisäksi mittari pysyi aaton, joulupäivän ja tapaninpäivän pakkasella, saatiin nauttia kunnon lumijoulusta toisena vuonna peräkkäin. Aattoaamuna liikkeellä olivat tuoreista jäljistä päätellen niin oravat, jänikset kuin peuratkin.
Marraskuun puolivälissä alkaneiden pakkasten ansiosta puulämmityksessä kertynyttä tuhkaa riitti puutarhan lannoitteeksi. Tämä viinimarjapensas on kuvattu 28. joulukuuta.

Ilmatieteen laitos julkaisee kuukausittain koko maata koskevat katsaukset kunkin kuukauden säähän. Uusimmasta vanhimpaan kuukausikatsauksia löytyy täältä: 

https://www.ilmastokatsaus.fi/tag/kuukausikatsaus/

 

Ilmatieteen laitoksen yhteenveto kesän 2023 säästä Suomessa löytyy täältä: 

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2023

Kuvasatoa 2022

Vuosi 2022 alkoi pakkasella, ja lunta oli kymmenisen senttiä. Tammikuun alin lukema oli 11.1. mitattu – 19,1 astetta. Heti kaksi päivää myöhemmin mitattiin kuukauden ylin lämpötila + 5,8. Kuun lopussa lunta oli jo yli 40 senttiä. Helmikuussa oli enimmäkseen pikkupakkasta, ja kuun lopussa lumen syvyys oli noin 60 senttiä. Kuukauden kylmin lukema oli 2.2. mitattu –18,4. Hiihtokelit olivat helmikuussa hyvät. Kuva on otettu 3. helmikuuta. Kaikki tämän vuosikatsauksen säätilastot ovat Ilmatieteenlaitoksen Lohjan Porlassa sijaitsevan mittausaseman lukemia.
Maaliskuu oli kaunista kevättalvea. Korkeapaine hallitsi, joten päivisin paistoi aurinko ja oltiin plussalla, mutta öisin pakkasella. Lämpöhuippu oli 21.3. mitattu + 9,9. Vielä kuun viimeisenä päivänä aamuyöllä oli pakkasta – 9,9. Kuun lopussa lumen syvyys oli noin 50 senttiä. Kuvassa kyhmyjoutsenia Pusulanjärven Seppälänsalmella lintutornista kuvattuna 16. maaliskuuta.
Huhtikuu alkoi kylmänä, öisin oli lähes kymmenen astetta pakkasta. 4.-5.4. satoi lunta vielä reilusti lisää, minkä jälkeen lunta oli jo 60 senttiä. 8.-9.4. satoi vettä. Sen jälkeen melkein koko loppukuu oli korkeapainetta ja aurinkoista. 21.4. lämpötila nousi jo + 13,9:ään. Kuun lopussa lunta oli 26 senttiä. Maaliskuun lämpiminä päivinä pelloille muodostui ”järviä”, jotka pakkasöinä jäätyivät. Kuva on otettu 3. huhtikuuta.
Ensimmäiset avomaan salaattikylvöt onnistuivat 13.4. kumpuun, jossa edellisvuonna oli kasvanut auringonkukkaa maatuvien kasvijätteiden päällä. Nämä kummut, joihin kerään kaikkea mahdollista kasvijätettä – kuten haravoituja lehtiä, niitettyä ruohoa ja turvettunutta maata – ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi lisätä maan ravinteikkuutta. Ensin yhden kesän ajan kummussa kasvaa tiheästi auringonkukka, joka pitää rikkaruohot kurissa. Samalla kasvijätteet alkavat maatua. Auringonkukan varret jätän talveksi törröttämään. Seuraavana keväänä kumpu sulaa roudasta nopeasti, multa on kuohkeaa ja helppoa muokata.
17.4. törmäsin metsätiellä tällaisiin jälkiin. Yksin kulkenut eläin oli jatkanut tieltä metsään. Ihmisjälkiä ei näkynyt. Onkohan Somerniemen - Tammelan susilaumasta joku yksilö poikennut Lohjan puolella? Kuvassa näkyvän kameran linssisuojuksen läpimitta on 5,5 senttiä, joten tassunjäljellä on pituutta yli kymmenen senttiä ja leveyttä noin kahdeksan.
Vappuna lunta oli paikoin vielä paljon, kuten tämä metsätieltä otettu kuva kertoo. Ja kun seuraavana syksynä jo marraskuun puolivälin jälkeen saatiin taas pysyvä lumipeite, vuoden 2022 lumettomia kuukausia olivat täällä Länsi-Uudellamaalla ainoastaan kesä-, heinä-, elo-, syys-, ja lokakuu.
Toukokuun päivälämpötilat kohosivat vähitellen niin, että 6.5. lämpöä oli jo 15,8. Ensimmäisen kerran päästiin yli 20 asteen 25.5., jolloin ylin lukema oli 22,0. Tämän jälkeen kuun loppu oli sateinen ja vettä tuli yhteensä kolmisenkymmentä millimetriä. 13. huhtikuuta kylvetty salaattimaa hiveli silmää ja makuhermoja jo kuukautta myöhemmin. Kuva on otettu16. toukokuuta.
Toukokuun jälkipuoliskolla alkoivat tuoksua niin tuomet, kielot kuin ensimmäiset sireenitkin. Kuva on otettu 24. toukokuuta.
Toukokuun lopussa oli aika istuttaa kurpitsantaimet. Kuvassa myskikurpitsa Butternut Waltham. Siemenet kurpitsoiden taimikasvatukseen ostin tänäkin vuonna pääosin Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puodista Helsingistä.
Kesäkuun alkupuolella päivän ylin lämpötila oli enimmäkseen hiukan alle 20 astetta. 2.6. satoi parikymmentä milliä. Sen jälkeen kesäkuussa ei enää satanut käytännössä lainkaan. 10.-12.6. päästiin jo kolmena päivänä yli 20:n asteen. Sitten oli taas viileämpää, mutta aurinkoista ja sateetonta. 22.6. lähtien oli lämpenevää ja juhannuspäivänä 25.6. alkoivat koko loppukuun jatkuneet helteet. Korkein lukema oli 27.6. mitattu 29,1 astetta. Kuvassa sinivuokon uusia lehtiä 9. kesäkuuta.
Yksi kesän retkikohteista oli Hepokönkään luonnonsuojelualue Puolangalla. Hepoköngäs on yksi Suomen korkeimpia luonnonvaraisia vesiputouksia; pystysuoraa pudotusta on noin 18 metriä. Vielä 15. kesäkuuta vesi kuohusi putouksessa näin komeasti, vaikka kevättulvien aika jo olikin ohi. Suuri osa suojelualueesta on kuusivaltaista vanhaa metsää, jossa kasvaa uhanalaisia ja harvinaisia lajeja. Pysäköintipaikalta putoukselle on kuudensadan metrin kävely hyväpohjaista kävelytietä, jota pitkin pääsee kiertämään myös putouksen alapuolelle.
Tässä Hepokönkään luonnonsuojelualueen esittelytaulussa kerrotaan, että 1960-luvulla tutkittiin mahdollisuutta rakentaa tekoallas putouksen yläpuolelle. Hankkeesta onneksi luovuttiin.
Pihapiirissä sijainneesta mustarastaan pesästä lähtivät poikaset 20. kesäkuuta. Ensimmäinen liito parin metrin korkeudella sijainneesta pesästä päätyi maahan. Aikansa piti harjoitella ennen kuin lentäminen alkoi sujua.
Juhannuksena alkaneet helteet jatkuivat vielä 3.7. asti. Heinäkuun korkein lukema oli 2.7. mitattu 27,6 astetta. Helteiden jälkeen päivälämpötilat pyörivät parissakymmenessä asteessa. Kuun puolivälissä oli jopa viileämpi jakso, jonka aallonpohja oli 16.7., jolloin vuorokauden ylin lämpötila oli 14,9 astetta. Parin päivän hellejakso oli 21.-22.7. minkä jälkeen loppukuu oli taas selvästi viileämpää. Sadetta saatiin heinäkuussa käytännössä vain kolmena päivänä: 10.7. kymmenkunta milliä ja 13.-14.7. yhteensä parikymmentä milliä. Kuvassa kurjenkello 4. heinäkuuta.
Heinäkuun kahdeksannen päivän kohokohtana oli vierailu Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä. Vaikka kansallispuistolla on kokoa vain 13 neliökilometriä, se on ainutlaatuinen kohde, koska sen metsä on puustoltaan hyvin vanhaa. Tämä kaatunut kelo tervehtii vierailijaa pysäköintipaikan ja opastuskeskuksen vieressä.
Tämän männyn ensimmäinen vuosirengas on ajoitettu vuoteen 1641. Mänty on saanut nimekseen ”Uusi iso puu”. Saman polun varrelta löytyy keloontunut mutta edelleen pystyssä seisova mänty, joka on kasvattanut ensimmäiset vuosirenkaansa 1518. Se on nimeltään ”Vanha iso puu”.
Pyhä-Häkin ”Uusi iso puu” on saanut viereensä taulun, jossa kerrotaan petäjän olennaisimmat mitat.
Elokuun kolme ensimmäistä viikkoa olivat koko kesän lämpimin pidempi jakso. Aurinko paistoi eikä satanut käytännössä lainkaan. Päivien tyypillinen lämpötila 22–23 astetta, ja jaksoon mahtui monta yksittäistä hellepäivää. Elokuun korkein lukema 19.8. oli 28,0 astetta. Täysikuu nousi metsänreunasta 12. elokuuta.
Tämä 13.8. kuvattu kukkakaali oli harvinaista herkkua, sillä se oli kesän ainoa kunnolliseksi kasvanut lajinsa edustaja.
Koko Suomessa oli Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden 2022 aikana yhteensä 42 hellepäivää. Heinäkuussa korkeimpia lukemia mitattiin yleensä idässä ja pohjoisessa, mutta etenkin elokuun alkupuolen hellehuipuista moni oli eteläisimmässä Suomessa mitattuja.
Kesäkurpitsalle kesä oli erityisen suotuisa. Tuoretta satoa riitti heinäkuun alusta syyskuun lopulle. Kuva on otettu 15. elokuuta.
Elokuun lämpö oli mannaa kaikille kurpitsoille. Vielä 28.8. oltiin lähes hellerajalla, kun ylin lämpötila oli 24,7 astetta. Tämä japanilainen talvikurpitsa Uchiki Kuri on kuvattu samana päivänä. Elokuussa satoi muuta kuin ripauksia ainoastaan 22.8., jolloin vettä saatiin vajaat kymmenen milliä.
Syyskuun koko alkupuolisko oli sateeton. Päivien ylimmät lämpötilat vaihtelivat viidentoista asteen molemmin puolin. Punajuurien korjuu alkoi 11. syyskuuta.
Syyskuun ainoat sateet olivat 14.–15.9. sekä kuun viimeisinä päivinä.
Kuvassa lehtikaalien väriloistoa 18. syyskuuta.
Syyskuun jälkipuoliskolla tyypillinen päivien ylin lämpötila oli 12–13 astetta. Kun elokuun tavoin myös syyskuu oli hyvin vähäsateinen, viljanviljelijöille puintisäät olivat mitä parhaimmat. Osa kurpitsasadosta kuvattuna 18. syyskuuta.
Lokakuussa satoi hiukan enemmän kuin syyskuussa, mutta keskimääräistä selvästi kuivempi myös lokakuu silti oli. Kuun ylin lämpötila 14,3 astetta mitattiin 7.10., ja vielä 29.10. lämpö nousi 12,2 asteeseen. Koko syksyn ensimmäiset yöpakkaset olivat vasta 24.10., jolloin alin lukema oli – 1,4 astetta. Harsoilla suojatut lehtisalaatit pysyivät hyväkuntoisina aina marraskuulle asti. Kuva on otettu 2. marraskuuta.
Vielä 2. marraskuuta löytyi heinäkuussa kylvetystä hernemaasta Early Onward -silpoydinherneitä ”pellosta suoraan suuhun” -ravínnoksi. Kuivan ja lämpimän alkusyksyn jälkeen marraskuu toi säähän selvän muutoksen. Ajanjaksolla 6.–9.11. saatiin vettä taivaan täydeltä. Kuun ylin lämpötila 12,9 astetta mitattiin 12.11., mutta sen jälkeen sää kylmeni niin, että koko kuun jälkipuolisko oltiin päivätkin pakkasella paitsi aivan kuun lopussa, jolloin päästiin päivällä asteen verran plussalle. Pakkasten mukana tulivat myös lumisateet. 21.11. lumen syvyys oli jo neljä senttiä ja siinä se pysyi kuun loppuun asti.
Marraskuun puolivälissä alkanut talvi piti pintansa myös koko joulukuun. Lunta satoi runsaasti 7.–13.12., minkä jälkeen lumen syvyys oli jo 53 senttiä. Kun lunta satoi muutamassa päivässä paljon, moni mänty sai painavan taakan kantaakseen eivätkä kaikki kestäneet katkeamatta. Tämä 12. joulukuuta kuvattu puu selvisi säikähdyksellä.
Nämä lumen peittämät marjapensaat on kuvattu 15. joulukuuta. Joulua edeltäneinä päivinä samoin kuin vuoden lopussa lämpö nousi muutaman asteen plussalle. Jouluaattona lumen syvyys oli 20 senttiä ja pakkasta pari astetta. Kuukauden alin lukema – 16,6 astetta mitattiin 16.12. ja ylin + 4,7 astetta vuoden viimeisenä päivänä.

Ilmatieteen laitos julkaisee kuukausittain koko maata koskevat katsaukset kunkin kuukauden säähän. Esimerkiksi tammikuun 2022 kuukausikatsaus löytyy täältä: 

 https://www.ilmastokatsaus.fi/2022/02/22/tammikuun-2022-kuukausikatsaus/

Uusimmasta vanhimpaan kuukausikatsauksia löytyy täältä: 

https://www.ilmastokatsaus.fi/tag/kuukausikatsaus/

Ilmatieteen laitoksen yhteenveto kesän 2022 säästä Suomessa löytyy täältä: 

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2022

 

Kuvasatoa 2021

Koska vuoden 2020 syksy ja vielä joulukuukin oli melko lämmin, kasvupaikalleen pystyyn jääneistä syysvehnän tähkistä löytyi vielä vuoden 2021 alussakin uusia versoja.
Vuoden ensimmäisenä päivänä oli pari plus-astetta, sen jälkeen pientä pakkasta. Sen jälkeen 3.1. satoi muutaman sentin lumipeite. Kuun puolivälissä 12.-13.1. satoi lunta yhteensä jo kymmeniä senttejä ja 14.-17.1. oli kireämmän pakkasen jakso, jolloin mittari laski alimmillaan alle - 20:n. Loppukuu oli vaihtelevaa talvisäätä ja välillä käytiin plussallakin. Kuva on otettu 16. tammikuuta.
Helmikuu oli kunnon talvikuukausi viimeiselle viikolle asti lämpötilan pysyessä reilusti pakkasella ja lumen syvyyden pysyessä noin 40 sentissä. Kuun lopussa lämpö nousi plussalle, ja 28.2. mittari näytti Ilmatieteenlaitoksen Porlan asemalla enimmillään jo + 6,6 C. Myös muut tämän vuosikatsauksen tarkat lämpötilatiedot ja lumen syvyydet ovat Porlan mittausasemalta. Sisällä ikkunalaudoilla ruukkuihin istutetut lantut antoivat rapean maukkaita naatteja leivät päälle salaatiksi.
Peuroja täällä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajamailla nykyään riittää ja puutarhassa monen kasvin viljely on mahdotonta ilman korkeita parin metrin aitoja. Myös susikanta on vahvistunut, ja vuoden 2021 lopussa myönnettiin kolmen suden kannanhoidolliset kaatoluvat Someron, Nummi-Pusulan ja Tammelan alueella, joka on Somerniemen lauman reviiriä.

Maaliskuu alkoi keväisen lämpimänä, mutta ajalla 4.3.–23.3. talvi oli vielä voimissaan. Lunta oli edelleen kymmeniä senttejä ja hiihtokelit mainiot. 23.3. lämpö nousi + 8,8 asteeseen ja samoja lukemia hätyyteltiin monena muunakin loppukuun päivänä. Ikkunalaudalla satoa salaatiksi antoivat nyt Aunus-härkäpavun versot.

Huhtikuu oli jo täyttä kevättä ja lumet sulivat nopeasti heti kuun alussa. Ensimmäiset salaattikylvöt ulkona tehtiin aprillipäivänä. Samana päivänä puhkesivat kukkaan ensimmäiset leskenlehdet.
Huhtikuun lämpimin päivä oli 17.4., jolloin mittari näytti korkeimmillaan 16,2 astetta. Viikkoa myöhemmin 24.4. oli niin kylmä, että kasvimaalla jo tehdyt kylvötkin olivat harson lisäksi saaneet parin sentin lumipeitteen päälleen. Jälleen kerran saattoi todeta, että kevät keikkuen tulevi. Pajukkomaamehiläinen on yksi varma kevään merkki huhtikuussa. Aurinkoisella ja kuivalla paikalla olevalle polulle ja sen ympärille ilmestyy kymmenittäin pieniä reikiä ja aina auringon paistaessa maamehiläiset tulevat esiin.
Huhtikuun päätyttyä kylmään jaksoon myös toukokuu alkoi viileänä ja vapusta lähtien oltiin useana päivänä vain muutama aste plussalla. Härkäpavun kylvöihin päästiin siksi tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään eli vasta toukokuun toisella viikolla. Nämä Aunus-härkäpavun siemenet kylvettiin 9. toukokuuta.
Ensimmäiset esikasvatetut silpoydinherneet (Early Onward) istutettiin ulos 11.5.2021. Satoa ne alkoivat antaa kesäkuun puolivälissä.
Toukokuun puolivälin lähestyessä oli muutaman päivän hyvin lämmin jakso. Koko toukokuun lämpimin päivä oli 13.5., jolloin korkein lukema oli jo hellerajan ylittänyt 25,6.. Kuun jälkipuolisko oli ajankohdalle tyypillistä päivälämpötilan pyöriessä + 15:n molemmin puolin. Muutama sadepäiväkin oli ja 26.–27.5. satoi yhteensä kolmisenkymmentä milliä.
Nämä kissankäpälät kukkivat nyt ensimmäistä kertaa, kun ne oli pari vuotta sitten siirretty mäntyjen varjosta aurinkoiseen paikkaan.
Kesäkuu oli 12.6. asti sateeton ja lämmin, vaikka aivan hellelukemiin ei vielä yllettykään. Sen jälkeen oli muutama päivä viileämpää ja hiukan pisaroikin. Loppukuu olikin sitten jo helteisen kuuma. Helleraja ylittyi 18.–22.6. ja senkin jälkeen oltiin melkein joka päivä helteen rajoilla. Ukkoskuuroissa saatiin sadetta mukavasti parina päivänä, toinen niistä oli juhannuslauantaina 25.6. Nämä villiruusut on kuvattu 13. kesäkuuta.

Mansikkakausi alkoi viikkoa ennen juhannusta. Kuva otettu 18. kesäkuuta.
Yhdellä kesän pidemmällä reissulla vastaan tuli hurjia näkymiä Taivakoskella, jossa Paula-myrsky oli tehnyt tuhoa. Tämä myrsky riehui Pohjois-Pohjanmaalla, Koillismaalla ja Kainuussa kesäkuun 22. päivä.
Heinäkuu oli melkein kokonaan pelkkää hellettä. Hellerajan alle jäätiin vain muutamana päivänä ja usein lämpöä oli iltapäivisin kolmenkymmenen hujakoilla. Sadetta ei saatu kuin muutama hassu milli ennen kuin kuun viimeisinä päivinä kelit viilenivät ja saatiin kunnon ukkoskuuroja. Mustikoita oli keskimääräistä vähemmän.
Yksi kasvimaan ihmeistä oli se, että muutamat tähkät ruismaassa näyttivät ihan rukiin ja syysvehnän risteytykseltä. Yksi parin neliön ruismaa ja parin neliön syysvehnämaa oli edellisenä syksynä kylvetty vierekkäin. Tähkät eivät kuitenkaan muistuttaneet ruisvehnäksi nimettyä lajiketta, jota Suomessakin jonkin verran viljellään. Tämän oman hybridin arvoitus on toistaiseksi tarkemmin selvittämättä.
Yksi viljelykauden onnistujista oli parsakaali. Taimien istutuskuoppiin laitoihin runsaasti tuhkaa möhöjuuren torjumiseksi.
Eri hernelajikkeista on Early Onwardin itämisessä ollut jo usean vuoden ajan ongelmia kaupasta ostetuissa siemenissä riippumatta ostopaikasta. Siksi keräsin nyt omia siemeniä testatakseni, itävätkö ne seuraavana vuonna kaupan siemeniä paremmin. Myös joistakin muista silpoydinlajikkeista keräsin jonkin verran omia siemeniä, vaikka niissä ei samoja itävyysongelmia oilekaan ollut.
Kun heinäkuu oli melkein pelkkää hellettä, ei elokuussa ollut enää yhtään hellepäivää. Kuun puoliväliin asti lämpöä oli päivisin parinkymmenen asteen molemmin puolin ja kuun jälkipuolella jäätiin usein alle 15:n asteen. Sadetta saatiin kuun aíkana jo melkein liikaakin.
Viinimarjojen ja vadelmien höyrymehukeitto ajoittui pääosin elokuun kahteen ensimmäiseen viikkoon. Mustaherukoita ja myös viherherukoita tuli huomattavasti keskimääräistä enemmän. Muiden viljeltyjen marjojen ja luonnonmarjojen sato oli melko normaali paitsi mustikoiden, joiden satoa etenkin alkukesän kuivuus verotti.
Kasvihuoneen minitomaattisato oli elokuussa runsaimmillaan. Taimista osa oli omasta esikasvatuksesta ja osa Rinteen luomutilalta Salon Kruusilasta, josta haettiin kesän aikana useaan kertaan myös isompi määrä ammattiviljelijän luomutomaatteja.
Yksi uusista kurpitsalajikkeista oli myskikurpitsa Butternut Waltham. Biodynaaminen siemen. Hyötykasviyhdistyksen mukaan maku aromaattinen, makea ja herkullinen. Ja niin se toden totta onkin. Myös säilyvyys tuntui olevan hyvä. Toinen uusi lajike oli Talvikurpitsa Sweet Mama. Herkullinen ja hyvin säilyvä sekin. Kaikkien eniten satoa tuli nytkin spagettikurpitsoista. Hyvin tuottivat heinäkuun alusta lähtien myös kesäkurpitsat.

Syyskuu oli lämpötilan puolesta hyvin tyypillinen. Päivälämpötilat olivat kuun alkupuolen 15 asteen tietämissä ja loppupuolen 10 asteen tietämissä. Sadetta saatiin keskimääräistä vähemmän. Yhtään kunnon hallayötä ei syyskuussa vielä ollut. Syyskuun alussa riitti mustaviinimarjoja vielä suoraan puskista syötäväksi. Marjat säilyivät tänä vuonna syömiskelpoisina puskissa harvinaisen pitkään. Ja kun sato oli niin hyvä, mukava oli jättää osa itsensä ja mustarastaiden syötäväksi.
Lokakuun alku ja loppu olivat ajankohtaan nähden varsin lämpimiä. 12.-19.10. oli selvästi viileämpi jakso. Sadetta lokakuussa saatiin keskimääräistä enemmän. Syksyn ensimmäinen ankaramman hallan yö oli 19.10. Sitä ennen piti kerätä loputkin juurekset kuten palsternakat talvisäilöön. Porkkanoita jäi jonkin verran myös maahan loppusyksyn hetiruoaksi.
Marraskuu oli sään puolesta melko tavanomainen 26.11. asti. Silloin syksy tuntui vaihtuvan kertaheitolla aikaiseksi talveksi. Jonkinlainen ensilumikin jo saatiin. Maa alkoi myös mennä routaan, kun päivälämpötilatkin olivat kuun viimeisinä päivänä viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä. Marraskuun täysikuu kuvattuna 18.11. illalla.
Marraskuussa alkanut talvi jatkui kuun puoliväliin asti ja kylmimpinä päivinä 5.– 8.12. mittari laski ajoittain jo alle – 20 asteen. Lumipeite ei juurikaan vahvistunut ja lämpimämpi plussan puolella ollut jakso 11.–19.12. sulatti pois ne vähätkin lumet. Mutta sopivasti joulun lähestyessä pakastui taas uudelleen. Ensin maiseman kaunisti kuura ja sopivasti jouluaatoksi saatiin viiden sentin lumipeite. 20.–28.12. lämpötila sahasi enimmäkseen kymmenen ja kahdenkymmenen pakkasasteen. Vuoden lopussa hiukan taas lämpeni ja muutama sentti lisää luntakin saatiin.
Pajunkissoja oli vuoden lopussa jo runsaasti.
Lehtikaalit joutuivat tänä vuonna kasvimaalla loppuvuodesta harvinaisen koville pakkasten kourissa. Syömiskelpoisena säilyi kasvupaikallaan vuoden loppuun asti vain lajike Red Russian ja sekin vain latvalehdiltään.
Pusulan lintutorni sai syksyn aikana uudet portaat sekä uuden ja entistä isomman lavan. Vesilintujen kevätmuutto on taas pian edessä.

Kuvasatoa 2020

Melkein koko tammikuun lämpötila oli enimmäkseen plussan puolella. Loppiaisena oli maassa muutaman sentin lumikerros, mutta se suli heti seuraavana päivänä. Muina päivinä lumen syvyys oli pyöreä nolla. Lämpimintä oli 15.1. jolloin ylin lukema oli 7,8 C. 12.1. kerättiin niitettyä ruohoa ja lehtiä kasvimaahan kompostoitumaan.
Lämmin ja vesisateinen sää jatkui koko helmikuun ajan. 23.2. tulva oli katkaissut Helsinki-Somero-tien Pusulanjärven Seppälänsalmen lintutornin läheltä. Lunta ei ollut koko kuukauden aikana senttiäkään. Aivan kuun lopussa oli muutaman päivän pakkasjakso ja 29.2. kuun alin lukema –7,7 C.
Kuun vaihtuessa satoi sen verran lunta, että 1.3. lumen syvyys oli kolme senttiä. Heti seuraavana päivänä sekin lumi oli poissa ja lämpöä + 6,0 C. Koko loppukuu oli lumeton. Korkein lämpötila + 9,3 C mitattiin 26.3. Viikkoa aikaisemmin 19.3. luonto tarjosi jo villivihannesten ystävälle uusia vuohenputken versoja niin paljon kuin jaksoi kerätä.
Kanadanhanhia Pusulanjärven Seppälänsalmen tulva-alueella Helsinki-Somero-tieltä lintutornin läheisyydestä 26.3. kuvattuna. Myös tundrahanhia oli samana päivänä nähty.
Huhtikuu alkoi lämpimänä ja 7.4. ylin lämpötila oli jo + 13,7 C. Kuun puolivälissä oli huhtikuuksi melko viileä jakso. Niinpä 16.4. kasvimaalla ensimmäiset kevätkylvöt saivat päiväksi ohuen lumikerroksen. Myös kuun lopussa oli melko viileää, vapunaattona ylin lämpötila + 4,9 C. Vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna huhtikuu oli melko vähäsateinen.
Huhtikuun lopussa kasvimaalla jo riitti salaattia täydentämään luonnon tarjoamia villivihanneksia.
Ensimmäiset 23.4. kylvetyt Aunus-härkäpavut nousivat pintaan 3.5. Vaikka huhtikuun lopussa oli viileää ja öisin käytiin välillä miinuksella, kaksikertaisen harson alla härkäpapu iti lähes sataprosenttisesti. Toukokuu alkoi 10–15 asteen päivälämpötiloilla. Kuun puolivälissä oli kylmempi ja sateisempi jakso. Sitten taas lämpeni ja parina päivänä mittari kipusi yli 20:n asteen. 26.5. lukema oli 21,0 C ja 31.5. 20,6 C.
Kesäkuun alku oli viileähköä, päivälämpötilat 15:n asteen molemmin puolin. Ensimmäinen yli 20:n asteen ylitys oli 10.6., jolloin mittari kohosi 22,6 asteeseen.
Sen jälkeen oli reilusti yli 20 päivisin ja vuoden ensimmäinen
hellerajan ylitys oli 16.6. lukemalla 25,3 C. Hellepäiviä olivat myös 17.6. ja 19.6 sekä 23.–28.6., korkein lukema mitattiin 27.6., jolloin lämpöä oli ylimmillään 28,8 C. Ensimmäiset pikkuporkkanat syötiin kesäkuun alussa.
Basilika onnistui tänä vuonna siemenestä kasvatettuna hyvin ja satoa riitti pitkälle syksyyn.
Kesäkuu oli hyvin vähäsateinen eikä juhannuskokkoja saanut polttaa. Nummen kyläyhdistyksen perinteiset juhannusjuhlat peruttiin muutenkin koronan vuoksi kuten heinäkuussa Täydenkuun laulajaiset Paimentenkirkolla ja Lintukiimanvuorella. Tämä halkopino tarjosi pesäpaikan räkättirastaalle. Poikaset kuoriutuivat 27. kesäkuuta.
Heinäkuun alkupuoli oli sateinen, lämpöä päivisin 15–20 C. Kuukauden ensimmäinen 20 asteen ylitys oli vasta 16.7., jolloin mittari ylsi lukemaan 22,9 C. Seuraavana päivänä ylittyi helleraja lukemalla 25,3 C. Se oli kuukauden ainoa hellepäivä. Loppukuun lämpö pyöri parinkympin molemmin puolin. Myöhäisiä silpoydinherneitä piti ennen kylvöä esikasvattaa sisällä tasaisessa lämmössä ja kosteudessa, sillä itävyys keskellä kesää oli ulkona huono. Nämä taimet istutettiin ulos 12. heinäkuuta.
Puutarhavadelmien sato oli mainio ja laatu erinomainen. Säät suosivat, kun kosteutta oli heinäkuun alkupuolen sateiden ansiosta marjomisaikaan maassa riittävästi ja parhaan satokauden aikaan oli sopivan lämmintä ja aurinkoista. Kuva on otettu 26.7. Näihin aikoihin alkoi höyrymehun keitto. Mustien viinimarjojen sato oli normaalia selvästi pienempi, sillä kevään viileät jaksot osuivat pölyttäjien ja kukinnan kannalta huonoihin kohtiin. Punaisten ja vihreiden sato oli normaali.
Elokuussa satoi vähemmän kuin heinäkuussa. Lämpötila oli enimmäkseen vähän yli 20. Helleraja ylittyi niukasti 8.8. ja 9.8. Kesäkurpitsat tuottivat hyvin satoa heinäkuun ja elokuun ajan ja jonkin verran vielä syyskuussakin. Myös spagettikurpitsoiden ja talvikurpitsoiden sato oli hyvä.
Aunus-härkäpavun korjuu alkoi 12. elokuuta.
Syyskuun alkupuoli oli sateinen ja lämpöä 10–15 astetta. Loppukuu oli kuivempi ja viimeinen viikko kesäisen lämmin. Korkein lämpötila mitattiin 27.9., jolloin lukema oli
19,7 C. Öljyhamppua oli tänä vuonna muutamalla neliöllä. Osan sadosta söivät linnut.
Kantarelleja oli näillä seuduilla elokuussa ja syyskuussa enemmän kuin kukaan muisti koskaan olleen.

Koko lokakuun oli melko lämmin ja mittari nousi usein päivisin yli 10:n asteen. Korkein lämpötila oli 2.10. mitattu 15,5 C. Vielä 27.10. lämpöä oli 11,7 C. Sadetta saatiin tasaisesti pitkin kuuta. Monissa kurjenkelloissa oli kukkia vielä lokakuun alkupuolella.

Tuoreiden silpoydinherneiden kausi ulottui tänäkin vuonna kesäkuun alkupuolelta lokakuun lopulle. Pitkä kausi perustui nytkin kylvämiseen tasaisin välein ja osaksi taimien esikasvatukseen.
Puolukoita oli paikoin niin runsaasti, että yhden ämpärillisen keräsi poimurilla helposti alle tunnissa.
Karpaloitakin löytyi. Täysikuita oli lokakuussa kaksi ja koko vuonna 13.
Lokakuun tavoin myös marraskuu oli lämmin. Korkeimpia lämpötiloja olivat 3.11. lukema 11,5 C, 18.11. lukema 10,6 C
ja 25.11. lukema 8,2 C. Vain joinakin öinä lämpötila laski niukasti alle nollan. Kuu oli samalla melko sateinen. Hetiruokana kasvimaalta löytyi edelleen esimerkiksi lehtikaalia ja porkkanaa.

Joulukuussa satoi marraskuutakin selvästi enemmän.
Lämpöä oli enimmäkseen viiden asteen molemmin puolin. Pikkupakkasen jakso osui ajalle 7–12.12. Kuun alhaisin lämpötila – 5,2 C mitattiin 10.12. ja näinä päivinä maahan tuli enimmillään viiden sentin routakerros, joka pian taas suli kokonaan. Kuun korkein 6,4 asteen lämpötila mitattiin 20.12. ja jouluaatto oli lumeton. Joulupäivänä saatiin ohut kerros lunta (kuva) ja tapaninpäivänä muutama höytyvä lisää. Vuoden viimeisenä päivänä kaikki lumi oli jo sulanut.

Kasvimaalta löytyi vuoden loppuun asti tuoretta mangoldia, lehtikaalia, persiljaa ja porkkanaa. Vuoden viimeisenä päivänä oli aika kylvää Aunus-härkäpapua ikkunalaudalle versoja salaatiksi kasvamaan.

Kuvasatoa 2019

Vuoden alussa lunta oli jo kymmenisen senttiä. 8.-9.1. lunta tuli reilusti lisää ja hiihtokelit olivat mainiot. Täydenkuun aikaan 18.1. pääsi illalla hiihtämään kuun valossa. 30.1. lumen syvyys oli Lohjan Porlan mittausasemalla jo 53 senttiä. Pakkanen laski tammikuussa kaksi kertaa alle 20 asteen. Talven kylmin päivä oli 22.1., jolloin mittari näytti –27.
Helmikuussa lämpötila oli nollan molemmin puolin. Lunta satoi paljon lisää, mutta suojasäillä hanki painui, joten lumen keskimääräinen syvyys jäi lopputalveksi jo alle puolen metrin. Pelloilla tuiskasi ja hiihtolenkit piti suunnata metsään, jossa peurat heti ladun avaamisen jälkeen alkoivat käyttää latuja hyväkseen. Maaliskuussa oli jo hyviä hankikantoja. Hyvät hiihtokelit jatkuivat maaliskuun loppuun. 28.-29.3. oli jo pari päivää yli kymmenen astetta. Ikkunalaudalla ruukussa lantut pukkasivat naatteja salaatiksi koko talven. Kuva on otettu 3.3.
Ensimmäiset kylvöt avomaalle tein maaliskuun kahtena lämpimänä päivänä 28.–29.3. ja huhtikuussa kylvöt pääsivät täyteen vauhtiin. Esimerkiksi Aunus härkäpavut pääsi kaikki kylvämään jo huhtikuun aikana ja hyvin itivät. Huhtikuu olikin poikkeuksellisen lämmin. Kylmempi jakso oli 8.–15.4. ja silloin jonkin verran satoikin. Loppukuusta lämpöä oli 15-20, parina päivänä yli 20 eli 24.4. ja 27.4. Ensimmäisiä salaatteja sai loppukuusta jo ulkoakin, eniten kuitenkin sisällä kasvatettua salaattia ja herneenversoja. Kuva otettu 19.4.
Toukokuu oli sään puolesta hyvin erikoinen. Vapunpäivänä lämpöä oli + 15, sitten muutama päivän ajan vain muutama aste. Sen jälkeen oli tavanomaista toukokuun säätä kuun puoliväliin. Ajalla 17.5.–22.5. yli 20 astetta, 21.5. yli hellerajan + 25,4, mutta kuun loppu taas melko kylmää 10–15, vähän satelikin. Toukotyöt oli tehtynä lähes kokonaan kuun loppuun mennessä. Villiruokaa riitti luonnossa ja eniten tuli nytkin syötyä vuohenputkea ja vaahterankukkia. Yksi toukokuun erikoisuus oli isojen kuusien väriloisto, kun kuuset kukkivat kauniisti, tämäkin kuusenkukka oli alaoksalla puolentoista metrin korkeudessa. Kuusien runsas kukkiminen tiesi hyvää käpytalvea ja kevättä 2020.
Ostettuamme puukiipijän pöntön siihen ei toivottuja pesijöitä ilmaantunut, mutta palokärki oli siitä riemiussaan. Toukokuussa ja vielä kesäkuussakin se kävi sitä molemmilta sivuilta rummuttamassa aina muutaman sekunnin kerrallaan. Pieni tauko ja uusi rummutus. Saattoi olla puoli tuntia poissa ja sitten taas rummutus jatkui. Reikää se ei pöntön kylkeen yrittänyt tehdä vaan kaikesta päätellen kyse oli soidinäänestä. Mahtoikohan kaveria lopultakaan löytyä?
Härkäpapu Aunus oli 21.5. jo näin pitkällä. Aikainen kylvö oli järkevää, sillä kevät ja alkukesä oli tänäkin vuonna melko kuiva. Härkäpapumaan ympärillä piti olla jo tässä vaiheessa ja sadonkorjuuseen asti vankka aita peurojen esteenä. Peurat olivat tänä kesänä harvinaisen tunkeilevia ja missä ei ollut harso suojaamassa, moni kasvi piti suojata peuroilta aidalla. Yllättäen ne söivät jopa perunanvarsien päitä.
Sienivuosi oli vaihteleva. Korvasieniä tuli vastaan toukokuussa. Ne jätin edelleen hyödyntämättä. Heinäkuussa löytyi jonkin verran kantarellaja ja jokunen herkkutatti. Syksyä kohti kantarellien määrä lisääntyi. Loka-marraskuussa oli suppilovahveroita lähimetsissä niin paljon kuin vain viitsi kerätä.
Syksyllä 2018 olin aloittanut kukkaniityn kunnostuksen kuorimalla humuskerroksen kokonaan pois muutaman neliön alueelta ja täyttämällä sen kohdan ravinneköyhällä hiekalla. Sitä riittää humuskerroksen alla kukkanityn kohdalla, mutta jotta maanpinta ei jää alemmaksi, lapioin sivulta aina samaa köyhää hiekkaa tilalle, jotta maanpinta ei alene. Kukkaniityn uusimisen aloitin niin, että istutin siihen syksyllä 2018 päivänkakkaroiden juurakoita muualta. 9.6. tämä uusittu kohta oli jo kauniissa kukassa.
Kesäkuu oli viileän alun jälkeen lämmin ja melko kuiva. 5.–8.6. oli neljän hellepäivän putki, 6.6. oli lähes +30. Metsäpalovaroitus esti juhannuskokot mutta juhannuspäivänä 22.6. satoi kymmenisen milliä. Tämänkin kesän askareisiin kuuluivat tällaiset auringonkukkakummut. Niihin kerään turvettunutta ja juolavehnän valtaamaa maata kasaksi pehkoina, sen jälkeen lapioin kerroksen multaa, kylvän auringonkukan siemenet ja taas kerros multaa. Auringonkukat kylvän tiheästi. Tavallisia linnuille tarkoitettuja siemeniä. Näin saa juolavehnän sillä kohtaa kuriin ja samalla hyvää viherlannoitusta. Ja muutaman kesän ajan tämä uusi viljelykumpu palvelee myös kohopenkkinä. Eräänlaista permakulttuuria tämäkin.
Ruismaa oli tänä vuonna noin 6–7 neliön suuruinen. Vuonna 2018 olin kylvänyt keväällä ruismaahan kaupasta ostettuja ruiskukkia. Kun syksyllä 2018 kylvin ruismaan edellisen viereen ja peitin kylvöksen sen vuoden ruismaasta lapioidulla hiekalla, tuli mukana ruiskukan siemeniä, jotka sitten itivät keväällä tässä vuoden 2019 ruismaassa. Tällä tavalla saan siis ruismaani vastedes joka kesä kukkimaan. Kuva on otettu 12.6.
Tämä erikseen perustettu ahomansikkamaani alkoi tuottaa yhä enemmän satoa. Laajensin sitä myös niin, että kokoa on jo pari neliötä. Täytyy laajentaa ensi kesänä taas lisää. Olen kuorinut tästä aurinkoisesta paikasta humuskerroksen pois, tuonut tilalle ravinneköyhää hiekkaa ja istuttanut siihen ahomansikan rönsytaimia muualta tontilta. Kuva on otettu 15.6.
Ensimmäiset uudet perunat on syöty ja tilalle on kylvetty silpoydinhernettä. Sitä kylvän viikon välein huhtikuun alusta heinäkuun loppuun, että riittää tuoretta hernettä suoraan kasvupaikalta syötäväksi mahdollisimman pitkään. Lakije on Early onward. Maukasta hetiruokaa! Kuva on otettu 25.6.
Heinäkuun täysikuu on maaginen. Täydenkuun laulajaiset pidettiin sisätiloissa 16.7. Sateen ja ukkosen uhka siirsi tapahtuman Paimentenkirkolta Nummen kylätaloon. Heinäkuun täysikuuhun osui tänäkin vuonna osittainen kuunpimennys. Yhdentoista jälkeen täysikuu alkoi näkyä Lintukiimanvuorella ja pimennyksen edetessä myös loputkin pilvet väistyivät kuun edestä.
Täydenkuun laulajaiset järjestetään Lohjan Nummella vuosittain heinäkuun täydenkuun iltana. Ohjelmassa on kuulauluja ja kupletteja. Konsertin jälkeen osa yleisöstä nousee Lintukiimanvuorelle. Tältä kuu näytti nyt vähän ennen puoltayötä.
Puolenyön jälkeen nähtiin, kuinka kuukin oli varustautunut sateen uhkaan hatulla.
Kuitupellavaa oli kasvimaan koristeena taas tänäkin vuonna samoin kuin öljyhamppua. Jälkimmäistä söin loppukesällä ja syksyllä ahkerasti ja sain vähän varastoonkin ja seuraavan kesän kylvöihin. Kuitupellavan siemenet jätin vielä rauhaan. Jospa hankkisin ensi kesäksi öljypellavan siemeniä. Kuva on otettu 19.7.
Härkäpapu Aunus kypsyi tänä vuonna ennätysaikaisin. Se oli varmaan eniten sen ansiota, että kylvö onnistui hyvin jo huhtikuussa. Kuva on otettu 28.7. kesän kuumimpaan aikaan. Heinäkuun alkupuoli oli melko viileä, jonkin verran sadetta saatiin, eniten satoi 5.7. kun tuli yli 20 milliä. 28.7. mittarin näytti lähes 30 C ja 29.7. jo enimmillään + 33. Viiden hellepäivän putki 24.–28.7. oli kesän pisin helleputki.
4. elokuuta mennessä oli suurin osa härkäpavuista korjattu ja melkein kaikista viinimarjoista jo höyrymehut keitetty. Kuvassa härkäpavun palkoja, joista pavut kerätään sisälle kuivumaan huonelämmössä ennen varastointia.
Horsmaniitty kasvimaan nurkassa on vuosi vuodelta korkeampi. Sitä ei tarvitse millään tavalla hoitaa vaan se kasvaa samalle paikalle aina uudestaan joka kesä. Kimalaiset kiittävät. Kuva on otettu 4.8.
Kun uutta salaattia kylvää aina viikon välein, riittää tätä herkkua avomaalta huhtikuun lopulta pitkälle loppuvuoteen. Kuva on otettu 15.8.
Vesimyyriä oli tänä vuonna tavallista vähemmän, joten kaikkia porkkanoita ei ollut kiire korjata talvisäilöön vielä elokuussa. Ensimmäiset kuitenkin. Kuva on otettu 19.8. Elokuu oli tänä vuonna melko lämmin ja aurinkoinen vaikka ei hellepäiviä meilläpäin ollutkaan. Sadepäiviä oli vähän ja isännillä hyvät puintikelit.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuonna 2019 Suomessa oli yhteensä 38. Vuonna 2018 niitä oli 64. Vuonna 2017 niitä oli vain 19. Vuonna 2016 niitä oli 35. Ennätystä pitää toistaiseksi vuosi 2002, jolloin hellepäiviä oli 65. Tässä tilastossa hellepäiväksi lasketaan sellainen päivä, jonka aikana vähintään yhdellä mittausasemalla on ollut lämpöä vähintään 25,0 astetta.
Yksi kesän erikoisuus oli se, että mustaherukkaa pystyi syömään hetiruokana suoraan puskista heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Jostain syystä marjat säilyivät maukkaina pitkään. Vain joku muutama yksittäinen mustarastas niistä kävi osansa syömässä ja ne kiittivät kauniilla laululla iltaisin. Kuva on otettu 30.8.
Zilga-viiniköynnös antaa vuosi vuodelta aina vain isomman sadon. Menestyy hyvin avomaalla aurinkoisella paikalla. Talveksi aina lehtikasoja juurakon suojaksi. Sato oli nyt jo useita kymmeniä litroja. Sadonkorjuu syyskuun puolivälissä. Linnut antoivat tänäkin vuonna rypäleiden olla rauhassa, mutta kun sato alkoi olla aivan kypsiä, ampiaiset hyökkäsivät niiden kimppuun, jolloin tuli kiire korjata ne talteen. Yksi maijallinen tehtiin höyrymehua mutta suurin osa syötiin tuoreena. Säilyi viileässä varastossa täysin hyvänä marraskuulle ja maku vain parani.
Kesä tuotti kaksi komeaa jättikurpitsaa. Myös kesäkurpitsalle ja avomaan kurkulle säät olivat suotuisat. Jonkinlainen sato tuli myös spagettikurpitsasta ja myskikurpitsasta mutta ei edelliskesän ennätyssadon veroinen. Jouluun mennessä oli kaikki talvikurpitsat syöty. Kuva on otettu 19.9. Vaikka tämän vuoden sää oli monena kuukautena erikoinen, syyskuu ja lokakuu olivat "harvinaisen normaaleja". Viimeinen yli 20 asteen lämpötila oli 10. syyskuuta.
Viimeisiä omia viinirypäleitä oli mahdollista syödä vielä 23.12. Marraskuu ja joulukuu olivat sateisia ja varsinkin joulukuu poikkeuksellisen lämmin. Jos lämmintä joulukuuta enää voi pitää poikkeuksellisena.
Lehtikaali säilyi hyvänä kasvimaalla vuoden loppuun ja ahkerasti sitä tulikin syötyä sen jälkeen, kun salaatti ei enää pakkasten yli kestänyt. Vuohenputkia riitti myös pieniä määriä vuoden loppuun. Kuva otettu 24.12.
Vuoden viimeisenä päivänäkään ei maa ollut vielä roudassa, joten oli mahdollista jatkaa kukkaniityn kunnostusta kärräämällä humuspitoista hiekkamaata niihin kasvimaan paikkoihin, joissa savisemmalla maalle hiekka tekee mullan rakenteelle hyvää.
Talvitulvat näyttävät tulleen jäädäkseen. Viimeksi sellainen oli vuodenvaihteessa 2017–2018 ja nyt taas. Kuva otettu Pusulanjärven lintutornista 31.12.

Kuvasatoa 2018

Vuosi alkoi lauhana ja lumettomana. Maassa ei ollut yhtään routaa. Vielä loppiaisena oli pihalta helppo löytää vihreitä vuohenputkia ja voikukan lehtiä syötäväksi. Vettä oli satanut paljon ja talvitulva nousi Pusulanjärven etelänpuolen niityille ja pelloille, joille yleensä vesi nousee vasta keväällä lumen sulaessa. Kuva on otettu 8. tammikuuta.
Helmikuussa ja maaliskuussa oli sopivasti pakkasta ja luntakin lopulta hiihtäjälle ihan mukavasti. Kovilta paukkupakkasilta tänäkin vuonna vältyttiin. Pakkasyöt jatkuivat yli huhtikuun puolivälin. Aurinko lämmitti päivisin ja kasvimaalta löytyivät ensimmäiset roudattomat kummut 13.4. jolloin pääsi kylvämään avomaalle lehtisalaattia ja seuraavana päivänä ensimmäiset silpoydinherneet.
Siankärsämöt alkoivat olla huhtikuun lopussa herkullisimmillaan. Kuva otettu 27.4.
Toukokuu alkoi viileänä ja kevät tuntui olevan myöhässä. 11.5. lämpö nousi ensimmäisen kerran yli 20 asteen. 13.5. ylittyi helleraja ja 15.5. mittari nousi jo 30 asteeseen. Lämpö innosti myös herkulliset vaahterankukat täyteen loistoonsa. Kuva otettu 13.5.
Lämpöä riitti toukokuun loppuun asti. Ensimmäinen härkäpäpumaa oli 28.5. jo näin pitkällä. Sato oli kuivuuden vuoksi vain keskimääräinen. Lajikkeemme on Aunus.
Toukokuun helteet kuivasivat luonnosta kaiken kevätkosteuden. Kesäkuussa oli viileämpää mutta kaivattuja sateita saatiin odottaa, kunnes 19.6. kuuropilvet satoivat lähes parinkymmenen millin verran. Mustikkasadosta valtaosa oli kuitenkin menetetty ja kallioilla mustikanvarvut kuihtuivat. Kuva otettu 23.6.
Lähiseudun lakkasuolla sato oli niukka mutta ennätyksellisen aikainen. Kuva otettu 28. kesäkuuta.
Kasvimaalla yksi kesän uutuuksista oli kuitupellava, jota kylvin silmäniloksi neliön verran. 28. kesäkuuta se oli jo lähellä kukkimista. Ensimmäiset tuoreet rukiinjyvät söin 30 kesäkuuta. Se oli aikaisemmin kuin kertaakaan siitä lähtien, kun 1989 kylvin ensimmäisen ruismaani. Tänä vuonna ruismaalla oli kokoa noin viisi neliötä ja tuoreiden jyvien sesonki kesti koko heinäkuun.
Heinäkuussa helteitä riitti ja melkein kaikkea piti kasvimaalla kastella. Puutarhamansikat kypsyivät ennätysaikaisin ja sato oli hyvä. Kimalainen öljyhampussa 8.7.
Kasvihuoneessa tomaatit antoivat satoa heinäkuun alusta lokakuun lopulle. Näiden keltaisten minitomaattien lajike on Yellow Submarine.
Marjapensaitakin oli kasteltava kesäkuussa pariin kertaan, kun osa oksista osoitti raakileineen kuivumisen merkkejä. Herukkasadosta tuli kohtuullinen ja höyrymehua keitettiin toistakymmentä maijallista. Keittäminen alkoi ennätysaikaisin jo heinäkuun puolivälissä ja jatkui kuun loppuun. Vihreät herukat olivat vuorossa 23.7.
Yksi kesän kohokohdista oli kuunpimennys. Se alkoi täydenkuun iltana 27.7. mutta taivas oli pilvessä eikä kuuta aluksi näkynyt. Yöllä yhden aikaan pilvet väistyivät ja kuu oli aluksi pelkkä sirppi laajentuen siitä täydeksi, kun maan varjo noin tunnin kuluessa poistui kuun päältä.
Kesäkurpitsaa ja kurkkua tuli avomaalta moninkertaisesti verrattuna viileään kesään 2017.
Amiraaliperhonen kuuluu vaeltajaperhosiin eli sellaisiin, jotka vaeltavat kauaksi synnyinalueiltaan. Suomeen ne tulevat keväällä eteläisemmistä maista kuten Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta, jonne niitä taas palaa syksyllä. Suomessa talvehtiminen onnistuu harvoin. Kuva otettu 29.8.
Lämmin kesä suosi monia kasveja puutarhassa, kunhan jaksoi iltaisin kiertää kastelukannun kanssa. Elokuussa alkoivat ampiaiset verottaa vadelmasatoa ja kuun lopussa ne hyökkäsivät viinirypäleiden kimppuun. Avomaalla kasvavan köynnöksen sato oli jo kypsää ja suurin osa korjattiin talteen. Viileässä varastossa rypäleitä riitti syötäväksi marraskuun lopulle. Lajikkeemme on Zilga. Kuva otettu 30.8.
Kesä oli toukokuussa alkanut kertarysäyksellä ja syyskuun puolenvälin jälkeen se myös loppui kerralla. Vielä puolenyön jälkeen 22.9. oli lämpöä yli 20 astetta, mutta aamulla lämpö oli laskenut 10 asteeseen. Ennätyksellinen sato myskikurpitsoita ja spagettikurpitsoita korjattiin talteen hyvissä ajoin ennen yöpakkasia. Kymmenistä kurpitsoista riitti syötävää vuoden loppuun asti. Kuva otettu 16. syyskuuta.
Lokakuussa oli kaunis ruska. Metsästä alkoi löytyä mukavasti suppilovahveroita. Loppukesän ja alkusyksyn aikana löytyi myös kohtuullisia määriä kantarelleja, torvisieniä ja jonkin verran myös herkkutatteja. Puolukoita löytyi lapsuusmaisemista Satakunnasta sen verran, että muutamaan hillopurkkiinkin riitti. Marraskuun alkupuoli oli lämmin ja jotkut pajunkissat erehtyivät vuodenajasta. Joulukuussa oli jo pakkasia ja viikkoa ennen joulua maa sai lumipeitteen. Jouluaattonakin oli kymmenisen astetta pakkasta ja puut lumesta ja kuurasta valkoisia. Hiihtämäänkin pääsi jo ennen joulua.
Vaikka säät olivat vuonna 2018 poikkeuksellisia, kuu ja aurinko jatkoivat kiertokulkuaan yhtä vakaasti kuin aina. Vuoden viimeinen täysikuu osui yhteen talvipäivän seisauksen kanssa 22.12. Tuona päivänä taivas oli pilvessä mutta illalla 23.12. kuu jo näkyi.

 

 

 

Kuvasatoa 2017

Vuosi alkoi lumettomana ja plussakeleillä. 27. tammikuuta pääsi jo sänkipellolle hiihtämään. Yhteensä kymmenkunta hiihtolenkkiä talven aikana. Helppo oli matalaan umpihankeen omat ladut tehdä. Juoksukilometrejä kertyi enemmän. Karhu-viestissä 1.4. Porissa 5,5 kilometrin osuus Koukkupolvien joukkueessa 25,57. Keskivauhti 4.43 min/km.
Pajunkissoja 13. maaliskuuta.
Retiisiä ja salaattia kylvettiin ensimmäiset rivit kasvihuoneeseen 26. maaliskuuta. Ulkoa sai jo syötäväksi ensimmäisiä vuohenputken, siankärsämön ja ahomansikan versoja.
Vaahteranmahlaa valumassa 5. huhtikuuta. Maistuu tämän valuttajan suussa hienostuneen makealta. Lasillinen päivässä tuoreeltaan.
Vuosi oli ilmoiltaan erikoinen. 29. huhtikuuta oli etelärannikkoa myöten kunnon lumisade. Ja pari päivää ennen äitienpäivää näytti ensimmäisten ulos istutettujen kurpitsantaimien tilanne synkältä. Kukapa olisi uskonut, että taimi on 11.5. tässä kunnossa mutta antaa silti syksyllä kunnon sadon.
Raparperi se vaan jaksaa kasvaa yhtä iloisesti oli kevät millainen tahansa. 10. kesäkuuta tehtiin ensimmäiset raparperimehut.
Nummen Kyläyhdistyksen juhannuskokko roihusi komeasti 23. kesäkuuta. Sää oli oikein hyvä niin kuin koko kesän enimmäkseen muutenkin ennen syyssateita.
Kävelylenkin päässä olevalla rauhallisella pikkulammella oli tänä kesänä ensimmäistä kertaa perhe majoittuneena. Tältä näytti perheidylli 8. heinäkuuta.
Yksi kesän retkikohde oli Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puisto Jokioisilla. Vaikuttava paikka, jonne vaikka joka kesä uudestaan. Elonkierto kertoo havainnollisesti, mistä suomalainen ruoka tulee. Pääosassa on kasvinviljely. Eläinpuolella oli vuohien, lehmien, lampaiden, possujen ja kanojen lisäksi tämän kesän erityisenä vetonaulana lämminverivarsa Janecky.
Kasvimaalla kesä oli erinomainen. Kosteutta oli sopivasti ja lämpöä riittävästi. Useimmille kasveille oli vain hyväksi, että helteitä ei ollut. Mansikoista tuli ennätyssato. Parsakaaleilla oli vähemmän tuholaisia kuin yleensä. Kaskinauriita riitti tuoreina naposteltavaksi heinäkuun alkupuolelta lähtien.
Kaikki marjat kypsyivät pari viikkoa myöhässä, mutta useimpien marjojen sato oli erinomainen ja jopa ennätysmäinen. Metsämarjoista mustikkaa oli tavallista heikommin. Puolukkaa oli normaalisti. Lakkasuolta tuli maistiaisia haettua heinäkuun jälkipuolella, tässä 21. heinäkuuta.
Ensimmäiset herukkapensaat istutettiin 90-luvun alussa. Satoa ei ole koskaan tullut niin paljon kuin tätä kesänä. Toki pensaiden määräkin on lisääntynyt mutta kuitenkin. Mehunkeiton sesonki mehumaijalla oli elokuun pari ensimmäistä viikkoa.
Kaikenlaista naposteltavaa suoraan suuhun riitti hyvin vielä syyskuussa. Syysvehnän jyvät olivat tähkissä jo mukavasti ”idätettyjä”. Yhdessä pienten parsakaalien kanssa kasviproteiinia parhaimmillaan.
Myskikurpitsoiden sato oli normaalin hyvä samoin kuin spagettikurpitsoiden. Viimeiset myskikurpitsat korjattiin varastoon 23. lokakuuta.

Marraskuussa ja joulukuussa sää pysyi aika samanlaisena. Välillä oli hetken lunta ja sitten se taas alkoi sulaa. Kovia pakkasia ei ollut ja tyyppillinen lämpötila oli muutama aste plussaa. Joulukuukin oli vielä hyvää aikaa kärrätä kasvijätettä kuten haravoituja lehtiä tai niitettyä ruohoa kasvimaalle kompostoitumaan. Kauriita tuntui puutarhassa pyörivän enemmän kuin koskaan. Syysviljat oli aidattuna, joten rukiin, syysvehnän ja speltin oraat jäivät nelijalkaisilta haaveeksi. Kuvassa ruista.

Kuvasatoa 2022